5 tipp – Általános utazási illemtan!

Sokszor megfeledkezünk az általános udvariassági normákról, amikor egy másik országot látogatunk meg. Érdemes észben tartani, hogy ami elfogadott számunkra az egy másik kultúrában zavaró, vagy akár sértő is lehet. Általános tippjeink észben tartása segíthet tiszteletben tartani másokat tekintet nélkül arra, hogy épp melyik országon utaztok keresztül. Remélhetőleg ahhoz is sikerül hozzájárulnunk, hogy a legjobbat hozzátok ki utazásaitokból és találkozásaitokból.

Figyelj a keretekre! Lábtól a fejig!

Akár rövidebb időre turistaként utazol Ázsiában, akár hosszabb időre mész, mondjuk  kínai vagy más nyelv elsajátítása céljából érdemes a fejedre és a lábadra különösképpen ügyelni. Ázsiában a lábakat sok helyen a test legpiszkosabb részének tekintik, amit nem szabad se érinteni, se például rámutatni. Sokan ezt tiszteletlenségnek és csúnya dolognak fogják fel. Más nézőpontból pedig a fej a megfontosabb és legszentebb része a testnek. Tájföldön például az egyik legnagyobb sértés megérinteni valakinek a fejét, de már azt is rossz néven veszik, ha bármit átviszünk egy másik ember feje felett. Mindenképpen érdemes kerülni a szándékosságot e tekintetben.

Óvatos fotózás

Ha nem figyelünk mikor és mit fotózunk könnyen kellemetlen és kényelmetlen helyzetbe kerülhetünk. Egy ismerősömtől hallottam, hogy egyszer látott egy eseményt Singapúrban, ahol az emberek egy nagy színes sátoban gyűlekeztek, szépséges ruhákban, konfettiszerű papírdísz volt a földön. Ő gyorsan kattintott párat. Az emberek csúnyán néztek rá. Csak akkor jött rá, hogy egy temetést fotózott lelkesen, amikor már hazaért és utánanézett a dolognak.

Tapintatos fényképezés mindig a legjobb megoldás!

El a bal kezekkel!

Sok kultúrában tartják úgy, hogy bal kezünket a kevésbé higénikus tevékenységekre használjuk, tarjuk fenn, mint a tisztálkodás, vagy a WC használat. Épp ezért előnyösebb, ha kézfogásra, étkezésre, ételek érintésére a jobb kezünket használjuk. Nem mindenhol érvényes ez a norma természetesen, de elkerülendő a rosszalló pillantásokat érdemes a tanácsot észben tartani. Leginkább a Közel -Keleten és Dél-kelet Ázsia országaiban ildomos erre figyelni étkezés közben.

Tartsd nyitva a szemed!

Legjobb módja az elfogadott magatartás megtanulásásnak, ha odafigyelünk arra, hogy a helyiek hogyan közlekednek egymással. Az üdvözléseket és a személyes terek használatát könnyen elsajátíthatjuk megfigyeléssel. Kövessük a helyieket és nem tévedhetünk nagyot!


 

Öltözz megfelelően!

clothesA nyugaton szokásos hiányos utcai öltözet nem elfogadott minden kultúrában. Tartsuk észben, hogy a bikini a strandra való nem pedig váronézésre. A félmeztelen napozás pedig nem minden országban legálisan engedélyezett. A szoknyák és a rövidnadrágok ne legyenek szégyentelenül rövidek, ha tiszteletben akarjuk tartani mások szokásait.

Reklámok
Kategória: Beavatás - nem csak helyieknek, Tippek - Ötletek
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s