További tippek kulturális megrázkodtatások feloldására

bMi is a kulturális sokk?

Amikor az emberek a kulturális sokkról beszélnek általában arra a helyzetre utalnak, amit akár úgy is nevezhettünk, hogy az elutasítás állapota.
Amikor először gondolsz arra, hogy egy új országba utazol izgalom tölt el. Vásárolsz mindenféle könyvet, CD-t, nyelvkönyeket, keresgélsz az interneten. Ez az egy dolog amiről beszélni tudsz.

Aztán elköltözöl, elutazol és elérkezel abba az állapotba, amikor a körülötted lévő dolgokat elutasítod. Minden összezavarodik. Frusztráltnak, depisnek, ingerlékenynek érzed magad. Az esetek többsésében meg se tudod mondani miért van ez.

Ez a kulturális sokkban rejlő paradoxon. Legtöbbször nem is tudod, hogy benne vagy. Dehát akkor hogyan lehet vele megküzdeni? A kulcs a tudatosság.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMit lehet tenni?

Ha úgy tervezed, hogy másik országba költözöl el kell fogadnod, hogy veled is meg fog történni a kulturális sokk. Sokszor még akkor is szembe kell ezzel néznünk, ha csak 30 kilométerre költözünk el. Hiszen az új hely különbözni fog attól, amit megszoktál, amit ismersz, amit szeretsz. Mindig lesznek olyan különbségek új otthonodban, amik kihívást jelentenek. Érdemes erre felkészülni.

Amikor megérkezel figyelj magadra. Előfordulhat, hogy frusztráltnak érzed magad, elszigeteltnek, mert nincsenek barátaid, pedig otthon könnyen barátkoztál. Vagy például a főbérlőd, ha kell, ha nem benyit a szobádba, lakásodba és nem érti meg, hogy ez kényelmetlen neked, mert a személyes szférádat sérti. Lehet, hogy ezeket a dolgokat érdemes feljegyezni, hogy észrevehetőbbek és kezelhetőbbek legyenek számodra.

Amint észreveszed, hogy valami irritál, lesz lehetőséged annak is a végére járni, hogy mi lehet az oka. Talán az, hogya nem beszéled elég jól a helyi nyelvet? Talán nem vagy elég agilis? Ha megvannak az okok el fogsz tudni kezdeni dolgozni a megoldáson. Nem mind fog működni, akárcsak az élet más területein itt is sok a hibalehetőség.

Légy saját társadalmi kutatód és vedd kezedbe a kísérlet irányítását. Próbálj meg alkalmazkodni.

dKedvesség

Nagyon fontos, hogy bármilyen zavarodott és frusztrált vagy, mosolyogj a helyi emberekre és légy barátságos. A ventillálást pedig hagy meg a naplód számára. Próbáld meg érzéseidet ne másokra vetíteni és kérj segítséget, bátorítást barátaidtól, családodtól. És ne feledd, bármennyire is bánt a helyzet és irritálnak a helyiek, az ő vendégük vagy az adott országban, ami megtisztelő.

Reklámok
Kategória: Beavatás - nem csak helyieknek, Nyelvtanulás külföldön, Tippek - Ötletek
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s