Hogyan és mikor alkudjunk külföldön

Az egyik legizgalmasabb és napjainkban az egyik legvonzóbb nyelv az arab, amit több helyszínen is tanulhatunk. Akár turistaként utazunk külfödlre, akár nyelvtanulóként az arab országokban érdemes felkészülni az alkudozás intézményére.

Mindenki szeret üzletelni. Alkudozni valami felett, amire nincs is szükségünk és megvásárolni azt olcsóbban, az élmény csúcspontja. Mindig érdemes kipróbálni, hogy az ár tényleg annyi amennyi, vagy csak a turistáknak van felsrófolva. Az élvezeten kívül pénztárcánkat is kímélhetjük.

Felmérések szerint az emberek nagy része nem hajlandó alkudni a kiírt árak felett. Bizonyos, hogy az alkudozás nem viráglelkűeknek való. Gyors, határozott és okos reagálást, kíván, ha egy kereskedőt meg szeretnénk győzni engedjen az árból.

Alku tippek:

  • Mindig kérdezd meg nem-e lehetne olcsóbban! Senkinek se árt egy kis alkudozás, vagy kedvezmény.
  • Ha olyasmit találsz, ami nagyon szeretnél, de az eladó nem hajlandó engedni az árból hagyd ott. Általában utánad mennek valamilyen ajánlattal.
  • Pókerarc. Ne mutasd ki az érzelmeidet és a vágyadat a cikk iránt, ha alkudni akarsz az árból. 
  • Légy türelmes és akkurátus. Nézegesd a terméket, mintha valami hibát keresnél, vagy nem tudnád eldönteni, hogy megvedd-e vagy sem.
  • Ne légy mérges, amikor a tárgyalás felfokozódik és esetleg frusztrálónak érzed. Maradj hűvös és udvarias. Ajánlj valamilyen más alternatívát, például, hogy két darabot veszel egy áráért
  • Ajánl készpénzt, ha enged az árból. Amennyiben, az áru drágább tárgy ez biztosan alkudozásra indítja a kereskedőt. Készpénzzel ő is spórolhat, hiszen nincs késedelem, tranzakciós költségek, se egyéb felárak. Az eladók általában szeretik a készpénzt. Ügyelj rá, hogy legyen nálad megfelelő pénznem.

Ne feledd…

Hiába szeretnél alkudni, ha az eladó már a lehető legalacsonyabb áron kínálja termékét. Érdemes előtte körbenézni mi mennyibe kerül.
Légy tisztában a helyi pénznemmel és az átváltási arányokkal. Nincs kellemetlenebb, mint amikor a matek miatt hiusul meg egy-egy ügylet, vagy esetleg becsapod magad, mert nem tudod az átváltási arányokat. Vagy, ne adj isten nincs nálad elég pénz.
Fontos, hogy ismerd a kultúrát és a helyi szokásokat. Így elkerülheted a kellemetlenségeket vagy inzultust. A Közel-Keleti országokban az alkudozás elvárt, de például Dél-Ázsiában, ha ételre kívánsz alkudni biztosan vérig sérted az eladót.

Néhány nagyon elmaradtott országban Afrikában, vagy Ázsiában a kevésbé szerencsések rosszabb minőségű cikkeket is árulhatnak. Ilyenkor észre lehet venni, hogy az eladó mindennapi betevőt keresi ezzel és az alkudozás már-már nevetséges, pláne, ha figyelembe vesszük a hihetetlenül alacsony árat is.

Máshol, például a Távol – Keleten érdemes figyelembe venni a hozzáadott értéket is, ahonnan az eladók indulnak. Ez vonatkozhat leginkább például az elektronikai termékekre.

Légy megfontolt, kedves és sétálj el, ha számodra nem megfelelő üzletet kínálnak. Sok sikert a játékhoz!


Két iskolát szeretnék figyelmetekbe ajánlani az alkudozás élvezetes és fárasztó sportja mellett.
Mindkettő biztonságos helyszíneken turisták által gyakran látogatott városokban található:

Kairó Egyiptom fővárosa, ahol végtelen sok felfedeznivaló vár a diákokra a nyelvtanfolyam mellett.
Az International Language Institute iskolája 1975 óta várja a külföldi diákokat.

Egyiptom mellett a másik népszerű észak-afrikai desztináció Marokkó, ezen belül is Rabat az ország fővárosa.
A Sprachcaffe Languages PLUS iskolája különböző arab nyelvi kurzusokkal és szálláslehetőségekkel várja a diákokat.

Reklámok
Kategória: Beavatás - nem csak helyieknek, Hírek - Programok, Tippek - Ötletek
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s