5 tipp hogyan éljük túl a kulturális sokkot

Akár éltünk már külföldön és tapasztalt utazóknak tartjuk magunkat, akár egészen újoncak vagyok e téren azt gondolom minden esetben számolnunk kell a befogadó országban ránk váró kulturális meglepetésekkel. A külföldi élettapasztalat vagy a sok utazás felkészíti az embert arra, hogy alkalmazkodni kell, de ettől az új még új marad a maga ismeretlenségével, szépségével, félelmetességével és sokkoló hatásával együtt. Felkészülni lehet és érdemes is azonban átélni csak a helyszínen lehet.
5 tippet ajánlanék figyelmetekbe, amit érdemes észben tartani a következő hosszabb, vagy rövidebb külföldi utatok során.

1.  Tanuld meg a nyelvet!

Meggyőződésem, hogy a helyi nyelv ismerete – ha csak pár szó erejéig is – nagyban segítheti az alkalmazkodást  az új környezethez. A hatás azonnali, mert kevésbé leszel idegen és kényelmesebben fogod érezni magad a külföldi közegben. A helyiek szintén értékelni fogják, hogy extra energiát fektetsz nyelvük megtanulásába.
Mi is a legjobb eszköz egy új nyelv elsajátítására? Először is például a külföldi nyelvtanfolyam az adott helyszínen és a folyamatos gyakorlás. De, ezen kívül már otthon is tehetünk erőfeszítéseket például a Rosetta Stone szoftver segítségével. Ne félj attól, hogy hibázol, a használat és a tapasztalat útján válhatsz szakértővé!

2. Bevándorló közösségek

Egyéne válogatja, de szerintem az egyik leghasznosabb dolog az adott országba való megérkezés után, magunkhoz hasonló bevándorló közösségeket keresni. Ennek többféle formája is lehet. Talákozhatunk hozzánk hasonlókkal, ugyanabból az országból származókkal szabadidős közösségekben, szakmai vagy akár sport közösségekben is. Ezek az emberek kétségtelenül jobban ismerik az ország szokásait, kultúráját, így sokat tanulhatunk tőlük akár már abból is, ahogyan ők hogyan közlekednek a helyiekkel.
A másik előny, hogy új barátokra találhatunk, akik hasonlóan gondolkodnak, szeretnek utazni, külföldi országokban élni!

3. A helyi közösség

Fontos, hogy bevonódj a helyi közösségbe. Túl könnyű beleesni a csapdába, hogy csak a többi bevándorlóval tartod a kapcsolatot. Természetesen ezt is lehet, de mindig érdemes arra gondolni, hogy az egyik oka külföldi életednek az, hogy a helyieket megismerd. Ne hagyd ki ezt a szuper lehetőséget! Először ijesztő lehet, de majd hamar rájössz, hogy ahelyiek ugyanannyira kiváncsiak rád, mint te rájuk. Hozzáadott értékként pedig, ha a helyiekkel beszélgetsz a nyelvtudásod is gyorsan fog javulni.

4. Csomag otthonról

Remélhetőleg viszel magaddal pár apróságot, ami az otthonodra emlékeztet majd: fotókat, konzervkaját vagy egy-egy emléktárgyat. Ezek a tárgyak segíthetnek a jelentkező honvágy átvészelésében. De ezen kívül megkérheted az otthoniakat, hogy küldjenek neked egy csomagot levéllel, kedvenc édességeddel és valami meglepetéssel. Ezek az apróságok igen sokat jelentenek a honvágytól sajgó szíveknek a nehéz percekben.

5. Adj időt!

Amikor külföldön kulturális sokkal találkozunk megértjük rögtön, hogy itt is mindig lesznek jó és rossz időszakok, ahogy az életben általában. Az viszont igaz, hogy azoknak, akik külföldön élnek ez az élmény sokszor intenzívebb. A fentek és a lentek között igen nagyok lehetnek a különbségek.

Türelmet kívánok mindenkinek és önmagunk iránti megértést, valamint a kalandvágy, a kíváncsiság megkeresését a rosszabb pillanatokra! És sok-sok feledhetetlen utazós pillanatot hosszú órát, napot, évet!

 

Reklámok
Kategória: Beavatás - nem csak helyieknek, Tippek - Ötletek
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s