Szállás vendéglátó családnál – érvek – ellenérvek

A megfelelő szállás kiválasztása  – hosszabb külföldi tartózkodás esetén –  mindig nagy körültekintést igényel és nem könnyű. Az egyik legtöbbet tárgyalt szálláslehetőség külföldi nyelvtanulás esetén a családi elhelyezés egy helyi családnál.   A vendéglátó családi elhelyezés páratlan lehetőség, hogy hiteles kulturális cserében vegyünk részt. Az életkörülmények és a kínált szolgáltatások igen változatosak lehetnek, kezdve az egyszerű szoba kiadással a családba való teljes befogadáson keresztül.   Attól függően, hogy milyen tapasztalatokat keresünk külföldön, mennyire vagyunk nyitottak az élmény igen változatos lehet a feledhetetlentől egészen a rettenetesig. Lássunk néhány érvet és ellenérvet témánk a családi elhelyezés kapcsán!

Érvek a vendéglátó családi elhelyezés mellett 

1. Költség

A vendéglátó családi elhelyezés egyik legvonzóbb oldala az alacsony költség. A család sok esetben olcsóbb megoldás lehet bármi másnál, mert az ár a szálláson kívül tartalmazhatja az étkezést, mosást, némi takarítást is. Az ellátás általában előre fixált számú étkezést jelent, amivel lehet spórolni és többet költeni szórakozásra vagy akár kirándulásokra.

2. Kulturális felfedezés

A helyiekkel való együttélés bármely más utazási formához képest sokkal autentikusabb kulturális élményt ad. A családdal való kapcsolatunktól függően a családi elhelyezés révén megtapasztalhatjuk az új országban élő hétköznapi emberek mindennapjait. A vendéglátók helyi ételeket készítenek és lehetőségünk nyílik olyan helyekre és eseményekre is ellátogatni, amiről a turisták sohasem értesülnek. Ezen kívül a családtagok a vendégek személyes idegenvezetőivé is válhatnak, akiktől értékes tippeket kaphatunk a hely felfedezésére.

3. Nyelvi készségek

Kollégiumi szálláson a különböző nemzetiségű diákok általában az angol nyelvet használják, még akkor is, ha más nyelvet tanulni érkeznek az adott országba. Ezzel szemben a vendéglátó családoknál a diákok nagyobb eséllyel használják majd az új nyelvet, mivel a fogadó félnek az az anyanyelve. A család segíthet fejleszteni nyelvtudásunkat, kommunikációnkat. Mindez pedig kétség kívül bátorságot adhat a város felfedezésére, találkozásokra új emberekkel.

4. Otthon távol az otthontól

Sokan, akik külföldre utaznak egyetemi diákok, fiatal felnőttek, akik már egy ideje távol élnek családjuktól. Azonban arra jó gondolni, hogy hasonló élmények se készítenek fel egészen arra a fajta honvágyra, amivel egy teljesen új országban, teljesen idegen környezetben találkozunk, teljesen egyedül. Ezt a fajta hiányt tudja valamelyest enyhíteni a vendéglátó család. Egyfajta támogató rendszerként a külföldön nyelvet tanuló diákok erőt meríthetnek belőle. Ha megengedjük magunknak, hogy jó kapcsolatot építsünk ki vendéglátónkkal élethosszig tartó barátságokat köthetünk.

Ellenérvek a vendéglátó családi elhelyezéssel szemben

1. Szabályok

Sok esetben az otthontól távol élő diákok már hozzászoktak az önállósághoz. Maguk szabályozzák életüket, idejüket a szülők, nevelők nem szólnak rájuk. A vendéglátó családnál tisztelnünk kell a család szabályait és elvárásait. Ebbe beletartozhat akár az éjszakai takarodó, szabályok a  vendégfogadásról, hazaérkezésről, az étkezések időpontjáról. Néha ezek a feltételek nem ideálisak fiatal utazóknak, akik a maguk módján kívánják felfedezni a világot.

2. Szövetségesek hiánya

Vendéglátó család választása esetén kezdetben érezhetjük elszigetelve magunkat a többi utazótól és idegenként egy otthonban, ahol egy család él, ami nem a sajátunk. Elképzelhető, hogy a vendéglátó nem a központban lakik és utaznunk kell, hogy barátainkkal találkozzunk. Az új helyzet felfedezése és tapasztalatok megosztása olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak kellemes és izgalmas lehet és segítheti a beilleszkedést az új környezetbe.

3. Függőség

Bizonyos embereknek a vendéglátó család talán nem a legjobb személyes tér, ahol 100%-ban önmaguk lehetnek. Furán érezhetjük magunkat a vendéglátótól való függésben. A közös étkezések, főzés, mosás, közös élettér miatt korlátozva érezhetjük magunkat, még akkor is, ha jó kapcsolatot alakítottunk ki fogadó családunkkal. Habár a vendéglátók mindent megtesznek, hogy a diákok otthon érezzék magukat, okozhat nehézséget, hogy vendégek vagyunk valakinek az otthonában.

Mielőtt szállást választunk érdemes a következő kérdéseket feltenni magunknak:

  • Olyan diákokkal akarok együtt lakni, mint jómagam?
  • Fontos nekem, hogy megismerjem új otthonom nyelvét és szokásait minél jobban?
  • Elfogadható nekem, hogy valaki más otthonában éljek?
  • Örülnék, ha a vendéglátom segítene, ha szükséges és tanácsokakkal látna el, ha elakadtam valamiben?
  • El tudom fogadni a család elvárásit és szabályait?

Mindenki különböző és más- más szükségletekkel, elvárásokkal utazik külföldre. Ne feledjük, ha vendéglátó családot választunk egy lehetséges módot is választunk az új ország felfedezéséhez. Mindezt természetesen változtatás szabadságának tudatában tesszük.

Reklámok
Kategória: Nyelvtanulás külföldön, Szállás, Tippek - Ötletek
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s