Beavatás – Kubai nyelvtanulás = alkalom XVI. Benedek pápával való találkozásra Santiago del Cubán

Ezen a héten beavatottaknak szóló bejegyzésem a pápa XVI. Benedek múlt heti kubai pontosabban Santiago del Cuba-i látogatásához kötődik. Santiago del Cuba a sziget keleti részének legnagyobb települése, mely egykor az ország fővárosa is volt. Ma a zene fővárosaként emlegetik a szigeten. Kubai spanyol nyelvtanulás keretében nemcsak a nyelvet hanem a helyi programokat, városokat és az életérzést is megtapasztalhatjátok. A kubai mindennapok része a mély vallásosság, ezért tartom érdekesnek a pápai látogatást és ennek kapcsán az egykori főváros részletesebb bemutatását.

Santago del Cuba-t sokszor illetik a helyiek “la tierra caliente“ néven, mely forró földet jelent. Az elnevezés egyrészt utal a sziget karibi éghajlatára, forró hőmérsékletére illetve a helyi – többségében afrikai származású – lakosok temperamentumára is.  Ahhoz, hogy megérthessük a sziget ezen részének mindennapjait érdemes ellátogatni de ilyen jeles alkalmakkor. A nyelvtanulás anyanyelvi környezetben segít, hogy ne csak a hivatalos nyelvet sajátitsd el, hanem megismerd a különböző nyelvjárásokat is. Az itt töltött idő alatt ezt is könnyedén magadévá teheted.
Santiago del Cuba-t  a “forradalom otthonának” is nevezik, Fidel Castro az itteni városháza erkélyéről proklamálta mindezt a kommunista hatalomátvétel idején.
Az UNESCO Világörökségi listán szereplő  El Morro erőd mellett található sárga katedrális szintén megér egy látogatást. Érdemes elkirándulni a Sierra Maestra-hoz, amely Fidel és Che búvóhely volt a forradalom idején. A búvárkodás szerelmesi pedig ne hagyják ki a santiagoi öblöt, ahol kincset ér egy merülés.

Kuba üdvözli a Pápát!
Múlt héten XVI. Benedek pápa először látogatott el Kubába regnálása óta, ami nagy jelentőségű eseménynek számít az országban. Ahogy hallottam a katolikus egyház vezetőjének programjában nem szerepelt spanyol nyelvtanfolyam, sőt még csak nem is spanyol nyelvtanulás céljából utazott a szigetre. 🙂 Ha információim nem csalnak a pápa elég jól és folyékonyan beszél spanyolul.  Raul Castroval közösen tartott megbeszélésén is a spanyol nyelvet használhatta. A találkozó eredménye, hogy országos ünneppé nyilvánították Nagy Pénteket,  melynek jelentősége igen nagy kommunista országról lévén szó.

El Cobre-i szűz szobra
El Cobre Santiago de CubaA pápa úton Havannába ellátogatott a Santiago del Cuba kapujában található híres zarándokhelyre az El Cobre-i szűz szentélyéhez. A mintegy másfél méter magas szobrot a legenda szerint 3 fiatal találta meg az 1600-es években a sziget északkeleti részén a Nipe -öbölnél, ahová sóért mentek. A szobor megtalálását égi jelnek tekintették a helyiek és a Virgin Caridad del Cobre azóta is Kuba védőszentjeként tisztelt. A fiúk hazavitték a szobrot. Nem sokkal később templomot is építettek, mely ma is látogatható.
A legenda tovább folytatódott, mert a szobor rejtélyes körülmények között többször eltűnt a szentélyből, majd visszakerült oda. Mindez tovább erősítette a hitet, hogy a szűz a sziget védelmére érkezett hozzájuk. A legenda és a szobor ma is nagy tiszteletnek örvend. A madonna az évtizedek során számos felajánlást kapott. 1950-ben például Ernest Hemingway a szűznek ajánlotta azt az irodalmi Nobel-díjat, amit az Öreg halász és a tenger című művéért kapott. A művet egyébként Havannában írta.

Reklámok
Kategória: Beavatás - nem csak helyieknek, Nyelvtanulás külföldön
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s